Trailrun Trainer – De Opleiding

Enige tijd geleden kreeg ik een unieke kans, en dat was om deel te nemen aan de allereerste opleiding tot Trailrun Trainer. Georganiseerd door hardlooptrainersnederland en erkent door de atletiek unie, en daarmee dan ook een officiële opleiding! Een kans die ik natuurlijk met beide handen (en voeten) aangreep!

De eerste sessie was eind april en ik had er echt zin in. Zo reed ik in de ochtend vrolijk fluitend in The Mothership richting Velp. En terwijl ik zo langzaam bergaf door het bos reed kreeg ik er alleen maar meer zin in, wat een pracht gebied! Uiteindelijk bleken er 9 deelnemers te zijn en onder leiding van Alex G. begon de dag. Uiteraard was er even een voorstelrondje (best wel ervaren trainers in het klasje) en begonnen we met de eerste theorie.

Na een ochtend interessante informatie, waarbij ik echt moet zeggen dat het programma fraai was opgebouwd gingen we na een , overigens voortreffelijke lunch, naar buiten. En toen werd het helemaal leuk natuurlijk. Heuvel op en af, allerlei technieken en oefeningen en lopen ook nog eens. In rap tempo bezochten we alles wat interessant was en overal was er gedegen tekst en uitleg. Helemaal fijn. Intussen kon ik wat kennis maken met iedereen, wat ik ook altijd wel leuk vind. Het groepsgevoel begon wat te groeien en langzaamaan kwamen er ook wat grapjes links en rechts. Erg leuk allemaal, prima sfeer, prima uitleg, prima leermomenten. Na een paar uur buiten spelen liepen we weer terug naar ons klaslokaaltje wat na 2 minuten een ondefinieerbare geur had van 12 soorten deodorant en bekeken we nog even wat we als huiswerk hadden voor de volgende keer.

Tussen de twee sessie in was er ook huiswerk. Zo hadden we een aantal theoretische modules te bestuderen en moesten we elk een trailrun training opstellen. En dan wel eentje die past in het grotere plaatje. Kortom: Je neemt een groep (ervaren of niet) en kijkt waar die voor willen trainen (bijvoorbeeld een trail over 12 weken) en dan ontwerp je een training (ergens in de opbouwfase, of juist op het einde, of waar dan ook). Kortom, het moet een gedegen en verantwoorde training zijn. Uiteraard kies je een passende kern van de training (Gaat het om wendbaarheid? Of Kracht? Of Uithoudingsvermogen? Of Souplesse?) Enfin, best een puzzel. Tijdens de tweede sessie zouden we alle huiswerk bekijken en eventueel verbeteren en aanvullen.

Dag twee van de opleiding begon met even een icebreaker en daarna gingen we meteen naar buiten. Vandaag ging elk van ons een stukje uit zijn/haar training geven, meteen gevolgd door feedback. Ik moet zeggen dat ik dat een erg leuk en leerzaam deel van de opleiding vond. Alex, onze trainer is echt super goed in het ombuigen van gewone oefeningen naar dynamische oefeningen, erg fraai hoe hij dat kan. Het maakt het meteen en veel betere en interessantere oefening voor iedereen. De ochtend leek in tien minuten voorbij, terwijl we toch echt alle 9 een stuk training gegeven hebben.

Na de wederom voortreffelijke lunch deden we een stuk theorie over veiligheid en toen, hup, weer naar buiten. Want theorie is leuk, het beleven en ervaren is nog leuker. Na het voor de tweede keer buiten spelen (en het klaslokaal weer volspuiten met deo) sloten we af met een vooruitblik op ons examen. 12 Mei zal het gaan gebeuren, dan nemen we allemaal een groep mee naar buiten en kunnen we laten zien wat we geleerd hebben en hoe we voor de groep staan. Ik heb er nu al zin in!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *